lunes, 3 de octubre de 2011

El Monòleg de la Maria Rosa ( escena IV)

1. A quin acte pertany i en quin moment podem situar-lo?
Situem el monòleg a l' acte l a l' escena IV, on Maria Rosa li explica a en Badori i els altres que va succeïr la nit en la qual va morir el capatàs, i com les acusacions dirigides a l' Andreu són totalment falses ja que ella assegura que va passar tota la nit al seu costat. Remarquem d' aquesta escena com la Tomasa que es la seva cunyada, també acusa l' Andreu dient-li que segurament ella es deuría adormir i ell aprofitaria per sortir enmig de la nit i matar el capatàs.

2. Per què podem considerar que és un monòleg si Maria Rosa es troba envoltada d'altra gent?
Al principi és una conversació entre el Gepa, la Tomasa, el Quirze i el Marçal, però ella si inmiscueix en defensa de l' Andreu, entre tant que comença a rememorar aquella nit i el passat, on ella i l' Andreu eren molt feliços tot hi ser pobres i sobre com l' Andreu li va explicar la baralla amb el capatàs i ell havia rebut una garrotada al cap. En l'escena es barregen sentiments diversos i oposats, la nostàlgia i alegria envers temps millors i la tristesa i desesperança del present, on l' Andreu ja no es al seu costat.

3. Quina és la funció del monòleg dins aquest acte?
 N' hi han dues funcions. Una d' elles es la de donar un toc dramàtic a l' escena, remarcant així els sentiments profunds que encara sent Maria Rosa per l' Andreu. -L' altra consisteix a fer conéixer al lector de forma subtil els motius pels quals l' Andreu es a la presó, introduint el monòleg al text.

4. Com descriuries el matrimoni de la Maria Rosa i l'Andreu, després d'escoltar/llegir les seves paraules?
La Maria Rosa parla de l' Andreu com una mare del seu fill; que el protegeix, que el cuida, i que sent un amor molt més maternal que passional. Ho podem comprovar observant els diminutius que ella sempre utilitza per referir-se a ell: "pobret", "fill", etc.

4. Quins sentiments es reflecteixen en el seu discurs?
Enyorança, afecte, nostàlgia, ... però també dolor, desditxa i frustració perquè ella sap que l' Andreu no ha mort el capatàs i que en canvi, se l' ha jutjat injustament sense probes concluents.

5. Com definiríeu el personatge de Maria Rosa arran d'aquesta intervenció?
Com el d' una dona passional, sentimental, entrgada i molt lleial al seu marit al qual defensa per sobre de tota acusació i pressió externa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario